• AnaSayfa
  • HataBildir
  • Iletisim
Menü

ANABİLGİ

Kavram Açıklaması


Üçleme (Triole) Alıştırmaları


Üçleme (Triole) bir birim (1/4 1/8 2/4 vs.) notanın üç eşit parçaya bölünmesi ile oluşur. Tanburda üçlemeler genellikle üst-alt-üst mızrap kombinasyonu ile çalınır. Üçlemenin vurguları en güzel bu mızrap kombinasyonu ile ortaya çıkar. Üst-alt-üst bu kombinasyon kuvvetli hafif-yarı kuvvetli mızrap vuruşu ile çalınır. Alıştırmaları çok yaparak bu kombinasyonu hafızamıza hatta sağ elimizin kas hafızasına da öğretiriz. Bundan sonra bir üçleme gördüğümüzde de otomatik olarak bu mızrap kombinasyonu ile çalarız.

Tanbur çalanların Parmaklarının uzun olması bir avantajdır. Parmakları uzun biri geniş pozisyonları çok daha rahat basabilir. Parmakları ortalamadan biraz daha kısa olan biri basamadığı aralıklar için kendini zorlamamalı ve kendi pozisyonlarını bulmalıdır. Bu alıştırmada üstte yazan pozisyon kısa parmakları olan biri için zorlayıcı olabilir. Bu yüzden yapacağım diye ısrar etmemek gerekir.

Ancak parmakları standart uzunlukta biri bu pozisyonu yapmak için çok çalışmalıdır. Bu sayede parmakları açılacak ve esneyecektir. Sonuç olarak parmaklarınız uzunsa her iki pozisyonu da çalışmanızda fayda var. Parmaklarınız çok uzun değilse alttaki pozisyon sizin için daha uygun olacaktır.

Bu alıştırmayı çalışmaya başlamadan önce Irak ve Evç- Fa diyez, Hicaz ve Tiz Hicaz-Do diyez perdelerine işaret koyacağız.

Üçleme alıştırmalarını çalışırken dikkat edeceğimiz noktalar:

Bu üç alıştırmayı daha önce öğrendiğimiz metotla çalışacağız. Her ölçüyü kendi içinde tekrar ederek üzerinde yazan parmak numarasını önce ezberimize alıp sonra kas hafızamıza öğreteceğiz. Bu şekilde ölçüleri birleştire birleştire alıştırmayı tamamlayacağız. Daha sonra metronomu kademe kademe hızlandırarak alıştırmayı pekiştireceğiz.

Üç alıştırmayı ayrı ayrı bu şekilde çalıştıktan sonra bu seferde alıştırmaları birleştirerek çalışacağız. Yani sırasıyla arada durmadan birinci, ikinci, üçüncü alıştırmaları peş peşe çalmalıyız. Bu şekilde çalışırsak her alıştırmada değişen parmak numaralarına hızla adapte olacağız. Alıştırmaları çalışırken çok dikkat etmemiz gereken bir husus vardır: Bir alıştırmayı çalışırken metronomu ayarladık ve bir kez çaldık. Sonra arada hiç durmadan tekrar aynı alıştırmayı tekrar etmeliyiz. Yani tekrarlar arasında durmamalıyız. Mesela; üçleme alıştırmalarından birini hiç durmadan ve hata yapmadan 10 tekrar yapacağım diyerek kendinize hedefler koyabilirsiniz.

Aralarda durduğumuz zaman kondisyonumuz gelişmez. Aralarda durmadan çaldığımız da sol el parmaklarımız kuvvetlenecek, sağ elimiz disipline girecek, perde yerleri hafızamıza yerleşecek kondisyonumuz artacak.

Bu şekilde durmadan alıştırma yaparken ortaya bazı problemler çıkabilir. Sağ kolumuzu ikinci noktaya çok bastırırsak kolumuz uyuşabilir. Bunun olmaması için sazı yumuşak bir şeklide kavrayalım.

Sol el parmaklarımız çok tekrar yapmaktan ağrıyabilir, normaldir. Bu şekilde kondisyonumuz artacak. Mızrap tutan sağ elimizi kasarsak hem sert bir ses çıkar hem de bileğimiz ağrır. Bunun olmaması için sağ elimiz çok hafif olmalı, kaslarımız yumuşak kalmalı. Bileğimiz tüy gibi hafif olmalı. Bileğinizi kaldırın ve havada sallayın. Çalarken de hissiyat bu şekilde olmalı!

Bu alıştırma üçleme mızrabıyla değil üst-alt-üst-alt mızrap vuruşu ile çalınacak. Çok hızlı üçleme yapmamız gereken bir pasaj geldiğinde bu mızrabı tercih edeceğiz. Bu versiyon kuvvetli-hafif zamanlar farklı olacağı için vurgu olarak tam üçleme gibi duyulmayacak. Üst-alt mızraplar mümkün olduğunca eşit kuvvetle vurulacak.


Kaynak:


Hata Bildir


Kavram Hiyerarşisi


    • Üçleme (Triole) Alıştırmaları

En Çok Arananlar


  • Hücre,
  • Bilgi,
  • İletişim,
  • Toplum,
  • Tarih,
  • Sunucu,
  • Teknoloji,
  • Veri,
  • Sistem,
  • Analiz



Son Aramalarım


Üçleme (Triole) Alıştırmaları

Kavramla İlgili Resimler


Google Resimler

Kavramla İlgili Videolar


Açıköğretim Sistemi Youtube Kanalı

Önerileri görmek için arama yapınız veya listelemek için tıklayınız
AnaBilgi Sistemi
© 2020 - Tüm hakları saklıdır.
www.anadolu.edu.tr